Module 6
Ontdek je ware zelf
1. Hoofd versus gevoel
2. Het opschonen van je lichaam
3. Het opschonen van je gedachtewereld
4. Emotionele rollercoaster
5. Hoe ziet een helende Tantrasessie eruit?
6. Spirituele blokkades
Oefeningen & Activaties
Het moge inmiddels duidelijk zijn: Tantra is meer dan een kunstje doen tussen de lakens. Je doet het niet alleen voor de lol, voor de (ont)spanning. Het is een manier om jezelf te helen, dichter bij jezelf te komen en jezelf te leren kennen en ontdekken.
Door Tantra te gaan beoefenen, neem je op een liefdevolle manier afscheid van oude stukken die je niet meer dienen, stukken die je kleiner en ongelukkiger maken dan nodig is. Met Tantra schud je de zwaarte van het bestaan van je af en ga je lichtvoetiger door het leven. Zorgen loslaten en genieten, controle loslaten en mee stromen. Hoe dit precies werkt, leren we jou in deze module...
1. Hoofd versus gevoel
Je kunt Tantra op twee manieren benaderen: meer technisch en meer gevoelsmatig. Wie kiest voor de eerste invalshoek verdiept zich in de kennis en leert omgaan met de vaardigheden. Dit is (letterlijk en figuurlijk) de hoofdstroom. Het is Tantra leren, zoals je gewend bent te leren. Het je eigen maken van kennis en het onder de knie krijgen van vaardigheden. Om jezelf op te bouwen, sterker te worden, te ontwikkelen, te verbreden.
Intuïtie
Maar je hebt ook een andere benadering, één die voor westerlingen vaak minder voor de hand ligt. Tantra beoefenen vanuit het gevoel, puur op basis van intuïtie. Niet om te leren, maar om af te leren. Niet om jezelf op te bouwen, maar om jezelf af te breken. Niet om jouw mens-zijn te versterken en jouw kunsten te vergroten, maar om je te transformeren in een bezield wezen van licht en liefde. Oude menselijke ego-stukken kwijtraken om ruimte te scheppen voor de liefde, kracht en wijsheid van de ziel. Je kunt het ook zien als het afpellen van een ui:
Tantra zien als het afpellen van een ui. De schillen stuk voor stuk wegnemen, tot de kern overblijft: niets, noppes, nada, lucht. Het beoefenen van Tantra om in de leegte te geraken, om het niets te ervaren en vandaaruit het alles te kunnen betreden. Na de dood opnieuw geboren worden als een bezield mens. Een nieuw mens die vanuit het niets het alles betreedt. De feniks die uit de as herrijst...
Vaak is het in de praktijk een mix: soms bouwen we iets op, soms breken we iets af in ons proces. Maar door het zo stellig op te schrijven, hopen we wel dat ook het tweede principe goed beklijft. Het is misschien minder fijn en hip dan het eerste, maar het leven is een veranderingsproces, waarin naast opbouw ook afbraak nodig is. Om op dezelfde plek een nieuwe toren te kunnen bouwen, moet de oude toren eerst worden afgebroken. Toch?
Afbraak en leegte. Kiezen voor dit pad is moedig. Het is de controle loslaten en het oude vertrouwde opgeven, dat wat jou ooit steun gaf. Zelfs de basis onder je voeten verdwijnt. Zij die geheel vrij en naakt kunnen leven, zonder enige bescherming, controle en franjes, zullen het genoegen smaken van het leven in de hogere dimensies. Daar waar we niet meer worden geleefd, maar zelf gaan leven. Daar waar we niet meer bang zijn, maar openstaan voor alles wat op ons pad verschijnt.
Tantra is een liefdevolle manier om jezelf te helen. Door een sfeer van liefde en licht te scheppen, kan de angst op veroordeling en afwijzing verdwijnen. Gevoelens van schaamte en onzekerheid lossen op, waardoor de diepste pijn naar boven kan komen. Pijn die vaak door een aanvaring met een ander is ontstaan, pijn die door een liefdevol samenzijn kan worden geheeld. Je heelt niet allen jezelf, de pijn van toen, ook het vertrouwen in anderen krijgt een boost. De band met anderen wordt hersteld en wordt inniger. En dit geeft veel meer bevrediging. Weg onzekerheid, weg ontevredenheid, hallo wereld!
Vraag: durf jij in een liefdevolle setting vol begrip en vertrouwen de remmen los te gooien en emoties toe te laten? Emoties bij jezelf én emoties bij anderen? Zo niet, waarom niet? Wat houd je tegen?
Iedereen die het pad van Tantra bewandelt, dient zich vroeg of laat af te vragen hoe hij/zij met vervelende gebeurtenissen in het leven omgaat. Blijf je voor eeuwig boos en verdrietig, of ga je de uitdaging aan door het pijnlijke voorval te verwerken?
Love is all
Liefde is de sterkste kracht in het universum. Daarom transformeert liefde alles. De energie van liefde heeft namelijk de hoogste frequentie. De liefdesenergie trilt hard, waardoor alles wat liefde tegenhoudt, wordt losgetrild. En alles wat loskomt kan verdwijnen, oplossen, foetsie, weg... De hoogste tijd om je hart te openen, de poort van liefde!
Het leven op aarde is een leerschool. Dankzij de tegenstellingen en strijd is de aarde een harde leerschool. Iedereen raakt vroeg of laat gewond. Een lichamelijk ongeval is zichtbaar en dus duidelijk. Maar we worden ook op andere manieren geraakt. Door opmerkingen van anderen en door een te kort aan liefdevolle aandacht bijvoorbeeld. Dit heeft gevolgen. We staan niet in onze kracht. We worden onzeker en ontevreden...
Als we vervelende gebeurtenissen, groot en klein, niet verwerken dan raken we onze kracht kwijt. We klampen ons vast aan anderen, geven ons over. Of we gaan juist bescherming opeisen, anderen voor ons karretje spannen, etc. We proberen pijn en angst, die bewust en onbewust aanwezig zijn, met behulp van anderen op te lossen of te compenseren. Een heilloze weg vol frustraties en tegenvallers. Wie op deze krampachtige wijze in het leven staat, zal nooit echte liefde proeven, zal nooit kunnen opstijgen in de armen van een ander.
We zullen de oplossing IN onszelf moeten zoeken. Zelf een liefdevol, wijs en krachtig mens worden, die op een vrije en gelijkwaardige wijze verbindingen aan kan gaan met anderen. Niet op één aspect van onszelf, maar op alle aspecten. Hoe? Door op een liefdevolle manier naar jezelf te leren kijken.
2. Het opschonen van je lichaam
Hoe kunnen we onze fysieke kracht terugvinden? In module 5 (Gezond & Fit) hebben we je tal van praktische tips gegeven. Nu is het tijd voor een meer psychologische benadering. Door anders naar je lichaam te leren kijken, zie je de echte schoonheid ervan en niet de gekunstelde. Hoe? Door meer te relativeren...
Ons uiterlijk is ons visitekaartje, meer niet. Het is juist de uitdaging in Tantra om het uiterlijk te laten varen. In Tantra draait het om het innerlijk.
Als er tijdens de ontmoeting een hartsverbinding tot stand komt, zal de aandacht van de buitenkant naar de binnenkant verschuiven. Richting ons gevoel, naar dat wat vanbinnen zit en leeft. Naar dat wat ín ons opborrelt, om aandacht vraagt, naar dat wat vanuit ons binnenste uiteindelijk uitreikt naar de ander, naar de wereld om ons heen, naar het leven, klein en groot.
In onze praktijk komen mensen in alle soorten en maten. Het lukt ons om met iedereen, dus met én zonder mooi lichaam, een verbinding aan te gaan. En kan maar op één manier: door ons hart te openen. Als wij ons hart openzetten, dan lost de uiterlijke schijn op en komt de ware inhoud (aard) naar boven.
Met helen bedoelen we dus ook dat de uiterlijke verschijning (de eerste indruk) overeenkomt met de inhoud (het vervolg), met die wie je werkelijk bent. 1 op 1. Het zal je steeds duidelijker worden dat de ware schoonheid vanbinnen zit...
Laat je onzekerheid varen
Wie overmatig veel tijd en energie stopt in zijn lichaam, moet zich afvragen waarom? Waarom doe je dat? Daar is waarschijnlijk maar één antwoord op te geven: vanuit onzekerheid. Je bent (diep vanbinnen) onzeker over jezelf. Vinden ze me wel leuk? Vinden ze me wel aantrekkelijk? En die onzekerheid compenseer je door extreem veel aandacht aan je lijf te besteden. Als ik er maar goed uitziet. Niet zo raar natuurlijk, want we leven in een wereld waarin mooie mensen vaak een streepje voor lijken te hebben, een wereld vol uiterlijke schijn...
Tijd voor relativering. Als je jong bent is dit begrijpelijk. Je wilt er namelijk graag bij horen. Zeker niet verstoten worden in deze (onzekere) fase van je leven. Bijna al jouw activiteiten zijn hierop gericht. Het past bij de leeftijd. Maar als je ouder wordt, zo tegen de 30, dan mag dat gaan veranderen. Dan mag je wat meer gaan relativeren. Dan mag je best weleens in een oude joggingbroek gezien worden, dan mag je best weleens als een verzopen kat ergens aankomen. Dan mag je dus meer jezelf worden, je authentieke zelf, los van wat anderen vinden, los van hoe je overkomt. Ook dit is normaal op iets oudere leeftijd.
Ben je na je 30ste nog steeds extreem bezorgd over elk haarsprietje, ga dan met jezelf aan de slag: relativeer, haal de spanning eraf... Mooi oud is niet lelijk. Iemand die extreem bezorgd is over zijn of haar uiterlijk, is vaak niet het fijnste gezelschap. Die steekt de ander aan met zijn onrust, het is voelbaar. De overspannen energie doet zijn werk. Iemand die zichzelf volledig accepteert, dus met of zonder fantastisch kapsel, blitse kleding, volle borsten of strak kontje, is aangenaam in de omgang. Het goede gevoel wordt rondgestrooid, er is geen reden om onrustig te worden. Alleen zo kan je het maximale uit het contact halen.
Jong, strak, sterk en dynamisch. Dit is het ideaalbeeld voor velen, het beeld dat geëxploiteerd wordt in de media. Maar wat als je dat niet bent en nooit zult worden? Wat als je ouder wordt, het buikje tevoorschijn komt en de borsten gaan hangen. Wat dan? Heb je dan een probleem? Dat bepaal je zelf. Jij bepaalt of je meegaat in de waanzin, of niet. Jij bepaalt zelf hoeveel invloed dit beeld heeft op jouw geluksgevoel. Het is een keuze, geen gemakkelijke, want gevoelens van onzekerheid en ontevredenheid spelen een grote rol. Tantra biedt uitkomst...
Je masker af
In Tantra ga je met de billen bloot, letterlijk en figuurlijk. Die onzekerheid over je lijf wordt op een bepaald moment tijdens een liefdevol samenzijn aangeraakt, daar kan je zeker van zijn. Het mooie van Tantra is, dat dit gebeurt in een bed vol licht en liefde. Het mag er zijn, je hoeft je er niet voor te schamen. Je hoeft het niet weg te drukken, of te verbergen voor de ander. Je mag het tonen, er woorden aangeven, je mag er tranen om laten, het is goed. De ander zal je er niet minder om vinden, sterker nog, als het goed is zal de ander je prijzen voor je moed, voor het feit dat je je masker hebt laten vallen....
Tijdens een liefdevol samenzijn kunnen maskers worden afgezet. Door te ervaren dat het mag, dat het oké is, of zelfs wordt aangemoedigd, geeft jou de ervaring dat het niet eng of dom is. Je mag er helemaal zijn, zoals je werkelijk bent, zonder toeters en bellen. Je krijgt geen commentaar, geen afwijzing. Alleen liefde en acceptatie vallen jou ten deel. En deze ervaring is goud waard! Die sla je op in je geheugen, die neem je mee voor de rest van je leven. Dat geeft zekerheid, vaste grond onder de voeten. Je zult in het dagelijks leven veel meer van je gewone zelf, je ware zelf laten zien, zonder angst, zonder twijfel, zonder schaamte. Dankzij die geweldige openbaring tijdens de sessie. Je zal als vanzelf de overdreven aandacht voor je uiterlijk terugschroeven naar normale proporties.
Naast het visitekaartje is ons lichaam ook het vervoermiddel op aarde. Verzorg het goed, dat maakt de reis een stuk aangenamer. In module 4 hebben we je tal van tips en adviezen gegeven. Neem ze serieus...
3. Het opschonen van je gedachtenwereld
Naast ons lichaam, moet de inhoud van ons hoofd ook worden geheeld. Ons koppie moet helder, scherp, open, rustig en constructief zijn. Hoe krijg je dat voor elkaar? Dit is lastig, want vaak is het tegenovergestelde het geval. Ons leven is druk, complex, chaotisch bij tijd en wijle. En alles maalt maar door ons hoofd. Geven we er overdag te weinig aandacht aan, lossen we te weinig op, laten we het teveel op zijn beloop, dan liggen we 's nachts te piekeren.
Hoe werk je een helder hoofd in de hand? Door bewust met de inhoud van je hoofd aan de slag te gaan. Sta regelmatig stil bij je gedachtewereld, met dat wat door je hoofd spookt. Met de leuke gedachten en minder leuke gedachten. Haal regelmatig de bezem erdoorheen. Daar knap je van op. Waarom al die oude, vastgeroeste denkbeelden je hele leven meezeulen? Het leven verandert continu, zeker vandaag de dag, waarom jij dan niet? Sta open, wees flexibel, wees nieuwsgierig.
Er is nog zoveel meer om te zien, te ervaren en te begrijpen. Uit onderzoek blijkt dat we nog maar een klein deel van onze hersenen gebruiken. Waarom? Omdat we in de drukte van alledag de rest vergeten zijn. Alleen door bewustwording krijgen we een groter potentieel aan de praat.
Hoe doe je dat? Hoe kunnen we bewust worden van de werking van ons hoofd?
Vergelijk het hoofd, de werking van je hersenen, met een computer. Je wordt met een lege schijf geboren. Een geheugenkaart die snel wordt gevuld met alle kennis en ervaring die je opdoet. Alles wat je meemaakt, wordt opgeslagen. Om niet door te draaien, stop je 99% in het onderbewustzijn. Het draait niet actief mee in de carrousel van jouw gedachten, maar het is er wel. En dat is niet alles. Dat wat in jouw onderbewustzijn zit, oefent invloed uit op jouw denken en doen, op de keuzes die je maakt. Alleen ben je er niet bewust van. Met alle gevolgen van dien...
Hoogste tijd om de inhoud van jouw geheugenkaart op te schonen. Dat wat je niet meer dient, of zelfs tegenwerkt, mag worden verwijderd. En natuurlijk kritisch zijn op nieuwe input. Dat wat je doet, leest, hoort, ziet of anderszins ervaart.
Negatieve input zorgt voor negatieve gedachten, positieve input voor positieve gedachten. Dit heeft verstrekkende gevolgen. Nare gedachten leiden namelijk tot negatieve gevoelens, positieve tot fijne gevoelens. De informatie die tot je komt, de ervaring die je opdoet, zet dus een spiraal in werking. Wees daar alert op.
Vraag:
Zie jij een verband tussen datgene wat jij in jouw hoofd stopt, met hoe jij je voelt? Hoe voel jij je na het zien van een film, na het lezen van een boek, na het doorspitten van de krant, na het scrollen op FB...
Hoe past Tantra in dit plaatje?
Tantra is bewust in het leven staan. Oorzaak en gevolg leren zien. Waarom voel ik mij zoals ik mij voel, waarom denk ik zoals ik denk? Dit is een kwestie van trainen. Steeds sneller krijg je het verlossende inzicht. Steeds makkelijker doorzie je de verbanden. Na het inzicht kan je aan de slag gaan en de spiraal doorbreken...
Verzuring dreigt
Tantra biedt een veilige ruimte, een sfeer van bescherming om je onderbewustzijn in het licht te zetten van je bewustzijn, om de vergaarbak aan oude informatie en ervaringen te legen. Welke zaken zitten vaak weggestopt in het onderbewuste? Vervelende zaken die onprettig aanvoelen. Wij mensen zijn geneigd om nare dingen weg te stoppen, te onderdrukken, te verbergen. Wat niet weet, wat niet deert. Dit kan lang goed gaan, maar op een keer moet de deksel van de beerput.
Wie dit niet doet, zal op een gegeven moment verzuren. Zure mensen hebben de tegenvallers en teleurstellingen in hun leven niet verwerkt. Die shit zeulen ze met zich mee en die projecteren ze op anderen. Anderen de schuld geven, anderen zwartmaken. Dit zijn onaangename mensen...
Een Tantrasessie is veilig. Daar mag alles zijn, ook de oude last uit je onderbewuste. Bijvoorbeeld de ideeën over jezelf die vaak zijn aangepraat door anderen. Door ouders, familie, vrienden en de 'perfecte helden' op televisie. Door een liefdevolle aanraking van het lichaam kunnen deze herinneringen boven komen drijven. Laat die gedachten er zijn tijdens de sessie, praat erover met de ander, direct of na afloop. Zet ze in het licht, alleen daar kunnen ze oplossen. Laat alles wat boven komt drijven er zijn, schenk er aandacht aan en laat het dan los. Spreek de intentie uit om het los te laten. In liefde... dus zonder oordeel.
De destructieve kracht van het onderbewuste
Hoe werkt de destructieve kracht van het onderbewuste eigenlijk? Als iets tegen je wordt gezegd, als iets vaak wordt herhaald, dan slijt het erin, dan ga je erin geloven. Dan settelt het zich in je geheugensysteem. Het gaat meedraaien in de carrousel van je gedachten. Het beïnvloedt jouw gevoel, het bepaalt jouw zelfbeeld. Als het negatief is, dan kan het desastreuse gevolgen hebben voor de rest van je leven. Op een gegeven moment weet je niet beter meer, je bent eraan gewend geraakt, je denkt dat het normaal is.
Een liefdevolle tantrasessie is bij uitstek het middel om deze sluipmoordenaars, deze ondermijnende gedachten, te elimineren.
4. Emotionele rollercoaster
Hoe passen onze emoties in het plaatje van heling? Om daar een antwoord op te kunnen dichten, moeten we eerst nagaan wat het zijn en waar ze vandaan komen...
Emoties zijn sterke gevoelsreacties. Je reageert sterk op een bepaalde gebeurtenis of persoon. Je voelt boosheid, angst of verdriet opwellen. Of blijdschap, dat kan natuurlijk ook, vreugde is ook een emotie. Een blij gevoel is oké, dat draagt bij aan een gelukkig, gezond en fit leven. Angst, boosheid en verdriet daarentegen niet. Die staan dat in de weg.
→ Die blokkades dien je dus op te ruimen. Kan dat? Jazeker, dat kan!
Vraag is hoe. Emoties zijn dus reacties. Dit in tegenstelling tot gevoelens, die er te pas en te onpas zijn. Er is dus een aanleiding voor, een veroorzaker: de persoon of gebeurtenis die een sterke gevoelsreactie oproept. Wie dieper kijkt, beseft dat het niet de persoon of gebeurtenis zelf is, maar de herinnering aan een eerder voorval met iemand. Het triggert dus een pijnlijke herinnering.
Emoties van nu wijzen jou op het bestaan van oude pijn dat nog niet is verwerkt. Wie alle oude pijn opruimt, zal meer en meer in rustiger vaarwater terechtkomen, vaarwater waar soms nog even een emotie de kop op steekt, maar niet te lang en niet te heftig.
Mensen die emotioneel tekort zijn gekomen, die geen ruimte kregen om emoties te tonen, krijgen daar vroeg of laat last zijn. Ze vreten je op vanbinnen. Of mensen die juist omringd waren en zijn met teveel emoties. Emoties die blijven tieren, omdat de oorzaak niet wordt aangepakt.
TIP: Wil je dit helingsproces stimuleren tijdens een sessie, ga dan op je rug liggen en adem naar je buik, de opslagplaats van onverwerkte emoties. Voel je iets opkomen, zak er dan in, laat het toe, versterk het, geef je eraan over en geef er uiting aan. Doe dit als je hart openstaat. Breng de emotie naar je hart. Dan weet je zeker dat het zal oplossen in licht en liefde...
David: "Jaren geleden heb ik bij een alternatieve therapeute de energie van mijn organen laten opmeten. En wat bleek? De waarde van mijn lever was bijna niet te vinden. Mijn lever was ernstig verzwakt! Een belangrijke oorzaak: ik had nooit geleerd om mijn boosheid te uiten. Ik slikte mijn boosheid altijd in uit angst om de harmonie te verstoren. Sinds ik uiting geef aan dat wat ik op mijn lever heb, gaat het stukken beter met mijn gezondheid en met name met mijn energiepeil".
Onvoorwaardelijke liefde van huis uit
Ideaal gezien, moet iedereen in een veilige sfeer opgroeien, één van onvoorwaardelijke liefde. Een ouderlijk huis gevuld met liefde. Dat je het gevoel meekrijgt dat je goed bent zoals je bent, dat het veilig is om jezelf te laten zien zoals je bent. Niet voldoen aan verwachtingen van anderen, maar gewoon jezelf kunnen zijn. Maar ook dat je ouders het goede voorbeeld geven. Dat ze warmte verspreiden, anderen accepteren, niet kwaad spreken. Dat ze ook woorden kunnen geven aan hun gevoel van liefde, bijvoorbeeld in de vorm van complimentjes.
Helaas is dit vaak niet het geval. Waarom niet? Onze ouders zelf zijn ook niet ongeschonden uit hun jeugd gekomen. Ze zijn gewond, vervormd, of zelfs misvormd. Ze geven dit dikwijls automatisch door aan hun kinderen. Ze zijn er zich niet altijd bewust van. Voor hen is het normaal, zij weten niet beter. En als ze er wel bewust van zijn, dan weten ze vaak niet hoe ze ervan af kunnen komen. Dit kan generatieslang doorgaan. Tot er een wakkere geest opstaat die zegt: genoeg is genoeg, ik stop ermee. Ik heel de oude wonden. Dit doet deze wakkere ziel niet alleen voor zichzelf, maar ook voor toekomstige generaties. De familiespiraal wordt doorbroken...
Vergeven
Uitdaging is om een pijnlijke herinnering niet langer te onderdrukken, maar er doorheen te gaan: voelen! Laat het naar boven komen, geef er uiting aan en breng het naar je hart. Daar kan het oplossen in licht en liefde. Door pijn te accepteren als onderdeel van het leven, in plaats van het weg te drukken of te negeren, kom je ervan af.
Schenk vergeving aan hem of haar die dit bij jou heeft veroorzaakt. Zie in dat ook zij gewond zijn, ook gevormd en misvormd zijn in het verleden. Laat niet alleen de destructieve gedachte los, maar ook de onprettige gevoelens én de schuldigen. Doe het vooral voor jezelf.
Door de veroorzaker te vergeven, neem je voorgoed afscheid van de last uit het verleden. Vergeven is niet goedkeuren, maar accepteren. Het is aanvaarden dat het is gebeurd. Heb je daar moeite mee, bedenk dan dat je het vooral voor jezelf doet. Jij ontdoet je op deze manier van een lang meegedragen last... Het leven wordt zo een stuk lichter en aangenamer. Zolang je iemand iets kwalijk blijft nemen, zeul je een last met je mee. Zodra je vergeving schenkt, bevrijd je jezelf ervan. Dat lucht op, dat geeft ruimte, dat brengt geluk.
Vraag: wie heb jij te vergeven en waarom?
Confronteren
Soms is het nodig om de veroorzaker te confronteren met jouw pijn. Voel je de behoefte, ga dan een gesprek aan, of schrijf een brief. Leg uit wat er volgens jou is gebeurd en wat het met je heeft gedaan. Toon, zo nodig, ook emoties. Dat mag, daar heeft ieder mens recht op. Kijk wat het met de ander doet. Trekt die zich terug (ik weet van niets, mijn naam is haas) laat het dan zijn. Geef het tijd. Misschien draait die ander later om. Dat kan. Het is niet niks. Het is heel confronterend en niet iedereen kan dat aan, kan daarmee omgaan. Confronteren en geconfronteerd worden is een leerproces.
Mensen die bewust in het leven staan (die nadenken over het leven en zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen doen en laten) zullen meer bereidheid tonen om te luisteren en, zo nodig, het boetekleed aan te trekken.
Mensen die nergens over nadenken en zich niet verantwoordelijk voelen voor niks en niemand, zullen minder openstaan voor een goed gesprek. Accepteer dat wat is, forceer niet teveel en niet te lang. Trekken aan een dood paard heeft geen zin... Laat het dan met rust, laat het zijn, laat het gaan. Klaar! Richt je blik op de toekomst!
Wie liefde tekort kwam in zijn of haar leven, wie te weinig aandacht kreeg, wie er niet mocht zijn, stapelt een hoop verdriet op. Onverwerkt verdriet dat zich op verschillende manieren kan uiten: depressie, boulimie, anorexia, kanker, etc. Mensen die gekleineerd werden, fysiek aangepakt of bedreigd werden, verwaarloosd of gepest werden, plukken daar hun hele leven de wrange vruchten van.
Niets doen staat gelijk aan ziek worden, mentaal en/of fysiek.
Ga er alsjeblieft mee aan de slag. Ga praten met een hulpverlener of goede vriend, praat het van je af. En ga ook voelen, uit je gevoelens aan een hulpverlener of goede vriend. Schreeuw de longen uit je lijf. Sla met gebalde vuisten tegen een boksbal. Huil tot de laatste snik. Het lucht op, het werkt bevrijdend, het is van levensbelang! Het staat jouw geluk in de weg.
Er is altijd hulp
Dat laatste is David ook overkomen in zijn leven. David: "Op een dag stond ik oog in oog met de man die mij op jonge leeftijd seksueel had lastiggevallen. Hij bleek een huis te hebben gekocht net om de hoek bij mij. Hij zocht iemand die hem een handje kon helpen met het uitladen van spullen. Op dat moment stelde het leven me voor een keuze: houd ik vast aan mijn oude pijn en verontwaardiging, of geef ik het leven een kans om schoonschip te maken? Ik koos voor optie twee, ik ging de uitdaging aan. Nooit heb ik spijt gehad van die keuze. De ontmoeting gaf mij de kans om het beeld dat ik van hem had bij te stellen. Naast zijn nare trekjes zag ik ook zijn kwetsbaarheid en onwetendheid. De hernieuwde kennismaking was van korte duur, maar wel lang genoeg om het pijnlijke verleden los te laten..."
Tantra voor heling
Pijnlijke herinneringen liggen opgeslagen in ons lijf. Door het lichaam liefdevol aan te raken in een warme setting, kan de herinnering naar boven komen. Er komt boosheid, verdriet of angst omhoog. Laat het zijn, geef er uiting aan: schreeuw, huil, beef. Geef het de tijd, vaak komt het in golven. Laat het oplossen in het licht en de liefde die aanwezig zijn. Bevrijd je zo van emotionele ballast. Het zijn net zandzakken die aan een luchtballon hangen. Gooi ze één voor één overboord en stijg op. Dit is pure verlichting!
Emoties zijn dus heftige, onverwerkte gevoelens uit het verleden. Pijn die vaak onbewust opgeslagen ligt in je systeem, maar die wel een destructieve kracht bezitten.
5. Hoe ziet een helende Tantrasessie eruit?
Allereerst een tip: doe het vooral op jouw eigen manier, een wijze die bij jou past, waar je je goed bij voelt. We willen je wel op weg helpen met een beschrijving van hoe wij het doen in onze praktijk. Misschien heb je er wat aan...
Er moet rust in de tent zijn. Geen herrie, geen rommel. Tijdens een helende sessie ben je op en top geconcentreerd. Afleiding zorgt ervoor dat je niet in de juiste mood geraakt. Je schiet in je hoofd (wat is dit nou?) of in de emotie (Shit, wat vervelend). Als het toch gebeurt, de buren gaan boren bijvoorbeeld, stop dan even of stop helemaal. Het kan een kortstondige afleiding zijn, die je kunt gebruiken om even op adem te komen, om even met elkaar te overleggen. Als de afleiding minder ingrijpend is, er rijdt een scooter door de straat, probeer dan in rust te blijven, in het goede gevoel. Zodra jij je laat afleiden, dan voelt de ander dat direct en weg is de juiste stemming. Blijf kalm.
Zorg voor een aangename ruimte. Ruim de troep op, zorg dat het lekker ruikt en schep een warme sfeer door kaarsjes aan te steken en zachte, meditatieve muziek op te zetten. Je moet je goed voelen in de ruimte van de sessie, warm, aangenaam én veilig. Is dit niet het geval, voel het om de een of andere reden niet fijn, dan kan je minder diep zakken in het goede gevoel. De helende kracht zal minder sterk zijn.
En niet te vergeten... jij moet zelf ook aangenaam zijn. Schone kleren, fris lijf, en korte, ronde nagels. Geen haakjes in ieder geval. De aanraking moet altijd warm en zacht zijn. Schone tanden, billen en geslachtsorganen. Ook belangrijk. Niets is vervelender dan onwelriekende geurtjes. Heb je fysieke ongemakken, meldt dat dan vooraf, opdat de ander daar rekening mee kan houden.
Alles wat een liefdevol samenzijn en samenspel kan verstoren, alles wat voor afleiding kan zorgen, moet van te voren zoveel mogelijk worden geëlimineerd.
Waar moet de sessie op gericht zijn? Wat moet het bewerkstelligen, wat is het voornaamste doel?
Het allerbelangrijkste is het openen van het hart. Jouw hart en het hart van de ander. Wie erin getraind is, kan dat uiteindelijk met een knip van de vingers. Sterker nog, uiteindelijk gaat het gewoon vanzelf. Zodra de deur openzwaait en de ander naar binnenkomt. Of alleen al de gedachte aan de ander. De eerste blik, het eerste woord, het eerste gebaar, de eerste aanraking kan voldoende zijn. Dit lukt alleen als je jezelf (grotendeels) hebt geheeld. Als je jouw pijn, angst, boosheid en verdriet (grotendeels) kwijt bent. Als je mild bent voor jezelf, als je jezelf kent en accepteert. Ben je (nog steeds) kritisch naar jezelf, dan ben je geneigd ook kritisch te zijn naar anderen toe. Een spontane opening van het hart is lastig...
Hoever ga je? Zijn er grenzen in de fysieke intimiteit?
In principe niet. De grens trek jezelf. Communiceer dat naar de ander toe. Laat hem of haar weten wat wel en niet wordt gewaardeerd, wat wel en niet fijn wordt gevonden.
Voel je dat je grenzen wat opgerekt kunnen worden tijdens de sessie, meldt dat dan. Laat de ander altijd weten waar hij of zij aan toe is. Dit vergroot de kans op een uiterst bevredigend contact. Je kan niet duidelijk genoeg zijn. Voor, tijdens en na de sessie.
Evalueer na afloop altijd hoe het gegaan is en wat je hebt ervaren. Woorden geven aan gevoelens is soms lastig, maar dat leer je vanzelf. Soms is één woord genoeg, soms een spraakwaterval. Praten zorgt er ook voor dat je leert begrijpen wat er is en wat er is gebeurd. Al pratende gaan inzien hoe de vork precies in de steel zit. Daarbij geldt: alles is goed zoals het is, geen oordeel, geen (zelf)verwijt...
Wees altijd duidelijk. In een liefdevol contact worden grenzen altijd gerespecteerd.
Begin de sessie pas als het hart open is of opengaat
Het eerste fysieke contact moet goed voelen. Neem daar de tijd voor. Drink een kopje thee, praat wat, kijk elkaar recht en diep in de ogen aan, stem je op elkaar af. Voel dat het goed is om samen te zijn. Voel een fysieke aantrekkingskracht. Twijfel je nog, pak dan de hand van de ander vast. Voel wat de aanraking met je doet. Fijn of niet?
Weet dat je je altijd mag terugtrekken. Je bent nergens toe verplicht. Ga niet over je grenzen, doe niet wat je eigenlijk niet wilt doen. Bespreek je twijfels met de ander, als ze er zijn. Probeer zelf en samen te achterhalen wat je tegenhoudt.
Gaat jouw hart niet spontaan open, ook niet na een kopje thee en een goed gesprek, doe dan het volgende als je toch wilt doorzetten:
Ga tegenover elkaar zitten en kijk elkaar recht in de ogen aan. Is de blik je teveel, wendt dan de blik even af. Dit kan best confronterend zijn. Adem rustig door, diep in je buik. Probeer de ademhaling op elkaar af te stemmen. Neem er de tijd voor. Voel je de rust weerkeren in je systeem, plaats dan jouw linkerhand op jouw eigen hart en jouw rechterhand op het hart van de ander. Vraag de ander hetzelfde te doen. Zo raak je nog meer verbonden, zo krijgt de energie van het hart (de liefde) nog meer de kans om zich te laten voelen. Zoals gezegd, dit kan best confronterend zijn. Ga op onderzoek uit, als het niet vanzelf gaat. Het hoeft niet in één keer vlekkeloos te verlopen, het kan ook stapsgewijs. Elke keer weer een stapje verder. Oefening baart kunst!
Je kan ook tegenover elkaar gaan liggen. Kijk ook hier weer in de ogen van de ander. De ogen zijn namelijk de spiegels van de ziel. Probeer echt contact te zoeken met de ander. Neem er de tijd voor om jouw ware en ongeschonden zelf (de ziel) tevoorschijn te laten komen, om de authentieke ander (de ziel) te ontdekken. Probeer ook hier de adem weer op elkaar af te stemmen. In een gelijk ritme komen, in hetzelfde gevoel zakken. Raak elkaar voorzichtig aan. De schouder, de arm, de heup, een been. Geef de lichamen tijd om in contact te komen met elkaar, om te wennen en een prettig gevoel te krijgen.
Woorden kunnen worden verdraaid, een aanraking is altijd oprecht. Voelt een aanraking goed, stroom je over van verlangen, voel je een sterk vertrouwd gevoel bij hem of haar, dat het allemaal heel normaal is, dat het ook de bedoeling is, dan zwaait de poort naar liefdevolle intimiteit open.
Tip: Aanraken is een kunst. Het kan fijn zijn of niet. Een verkeerde aanraking is pijnlijk. Voor degene die ontvangt, voor degene die geeft. Oefen je hierin. Volg een workshop masseren!
En dan, ja wat dan?
Het kan alle kanten opgaan. In de sfeer van afstemming en vertrouwen, van respect en waardering, van licht en liefde kan er van alles gebeuren. Het kan uitdraaien op een intiem gesprek, waarin alles kan worden uitgewisseld. Mondeling uiting geven aan opgekropte gevoelens werkt heel bevrijdend. Het kan ook een fysieke sessie worden, met of zonder kleren aan. Met je lichaam uiting geven aan opgekropte gevoelens. Je laten zien en je laten voelen. Ook dit werkt heel bevrijdend. Zeker voor mensen die met gevoelens van schaamte kampen. Het kan ook een seksuele sessie worden, waarbij de erogene zones worden aangeraakt en gestimuleerd. Lekker spetterend of juist heel zacht en teder...
Uit het hart
Als het maar uit je hart komt, dat is de enige voorwaarde voor het beleven van liefdevolle intimiteit. Je hart weer ontdekken en openen, de liefde weer voelen en laten stromen. Dit werkt bevrijdend en helend, dit geeft nieuwe energie en goede moed, nieuwe inspiratie en onbegrensd geluk. Wie met zichzelf overhoop ligt, kan de oplossing zoeken in een therapeutisch gesprek of in een medicijn. Je kan ook genezing zoeken met behulp van fysiek contact, zolang het maar uit het hart komt, zolang het maar goed voelt! Of alleen of samen met een ander via liefdevol contact afdalen in de onbekende krochten van jezelf. Durf jij de uitdaging aan?
Hoe meer je vanzelf heelt, hoe meer je ongecompliceerd kunt genieten van het contact. Op een gegeven moment zal er niets meer komen bovendrijven, een fijn en ongestoord samenzijn valt jullie ten deel. De woeste zee vol verrassingen is kalm geworden, zak erin en geniet ervan!
Als er rust in het systeem is, als emotionele en mentale stoorzenders zijn opgelost, dan komen we bij de volgende stap: heilige seks. De (snel)weg naar God... Meer hierover in Module 9 - Heilige seks.
6. Spirituele blokkades
Als je de zoete vruchten wilt plukken van Tantra, dan moet je fysiek zo gezond mogelijk zijn, de inhoud van je hoofd hebben opgeruimd en emotioneel in balans zijn. Dat moge inmiddels wel duidelijk zijn. De seksuele energie en de liefdesenergie moeten namelijk vrijuit kunnen stromen. Blokkades moeten daarom worden opgeruimd, één voor één.
Maar er is nóg een aspect van ons waar de energie vaak niet goed doorstroomt: onze geestelijke of spirituele kant. Hebben we die dan? Jazeker!
De natuur bestaat uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Als de aarde ons lichaam is, het water onze emoties, de lucht onze gedachten, wat is dan onze spirit? Het vuur! Als wij mensen natuur zijn, als natuur onze ware aard is, dan staat het vuur voor onze geest, onze spirit!
Onze spirit is... onze ziel die direct wordt gevoed door God, de scheppingskracht van het leven.
Herverbinden
Beiden (onze ziel en God) zijn in ons aardse leven naar de achtergrond gedrukt. God door verdraaide opvattingen, de ziel door vergetelheid. Dat moest ook, omdat we als mens de kans hebben gekregen om op eigen benen te staan, om los van de Goddelijke krachten keuzes te maken, om zo ons pijnlijke lesprogramma af te kunnen werken.
Een verdraaide opvatting? De schepper zien als een onaantastbare autoriteit buiten onszelf, een man op de troon in de hemel, een man die kan oordelen en straffen en ons angst kan inboezemen. Nog een verdraaide opvatting? De schepper ontkennen en het leven op aarde beschouwen als één grote op-goed-geluk show.
Wat is daar mis mee?
Door God buiten jezelf te plaatsen of te ontkennen, raken we afgescheiden van het leven. We vormen er geen onderdeel meer van, we staan er los van. We worden ongelukkig en gaan de strijd met elkaar aan. We roven de aarde leeg, sluiten dieren op in kleine hokken en verdelgen planten met giftige stoffen. Zie hier het leven van nu, ontstaan door het gevoel van afgescheidenheid.
We moeten dus weer aangesloten worden op het leven, ons één voelen met het leven om ons heen. Dan doen we door de spirit terug te laten keren in ons leven, de geest, de ziel. De ziel die in ons huist, als doorgang naar God. Wie zich herverbindt met de bron van de schepping, zal anderen niet meer lastigvallen, zal de aarde, de dieren en de planten niet meer vernietigen maar met respect gaan behandelen. Wie één wordt met het leven, weet dat elke schakel belangrijk is...
En de rol van Tantra? Tantra helpt jou het gevoel van eenheid te herkennen en te versterken. Het gelukzalige gevoel dat alles goed is zoals het is!
Meer hierover in module 7 - De weg naar Verlichting.
Neem er de tijd voor om deze inzichten te begrijpen, niet op kennisniveau, maar op een dieper gevoelsniveau. Voel wat onze woorden met je doen. Voel je weerstand, ga dan na waar die vandaan komt. Botst het met jouw eigen principes over het leven? Zet ze in het licht van ons verhaal. Misschien zijn er wel meer overeenkomsten dan je in eerste instantie denkt. Voel je nieuwsgierigheid, ga dan op onderzoek uit. Alleen zij die zich serieus inspannen, zullen het geheim van het leven ontsluieren. Zitten en wachten brengt je geen stap dichter bij de waarheid.
Tip ter relativering
Dit is best een zware module: het helen van oude opvattingen en pijn. Gevaar is dat we te serieus worden, zelfs een beetje zwaarmoedig misschien, dat we de moed verliezen... en dat willen we niet! Dat is absoluut niet de bedoeling.
Blijf het zien als een spannende ontdekkingstocht, waarin soms serieuze uitdagingen wachten, maar waar ook flink gelachen mag worden. Of moet worden. Humor is vaak het beste medicijn: het relativeert, ontspant en geeft nieuwe moed en energie.
Mensen die zichzelf en het leven heel serieus nemen, zijn niet het fijnste gezelschap. Mensen die aan (zelf)relativering doen, wel. Lach om zaken die je ontdekt, lach om rare oefeningen die je doet, lach om zogenaamde missers. Steek af en toe de draak met jezelf, de ander en de situatie. Dat geeft lucht, dat klaart op, dat ruimt op.
Geef je fantasie de ruimte, maak er een spel van, doe gek, maak een grap, durf risico's te nemen, bega een misser en... lach erom. Niets en niemand is perfect, weet je nog wel?
Hoe de reis te veraangenamen, hoe de reis te volbrengen? Door te relativeren!
Oefeningen & Activaties
Activaties
Een Activatie is een energietransmissie (MP3) met stilte, waarin de specifieke transmissie energetisch is vastgelegd. Een Activatie is eenvoudig af te spelen op je computer, telefoon of tablet. Weet: je hoort niets, het gaat om de energie. Het begint met een belletje en eindigt ook weer met een belletje en duurt ongeveer 10 minuten.