Liefdevol communiceren
Liefdevol communiceren betekent dat je zaken/kwesties op de juiste wijze communiceert naar anderen toe. Niet teveel vanuit emotie, niet teveel met beschuldigingen, niet te hard en te negatief. Daar deinzen mensen van terug. Leer gewoon zeggen wat je voelt. Voorbeeld: "Ik vind dit niet leuk" of "Dit voelt voor mij niet goed", in plaats van "Als je dat nog een keer doet, dan zwaait er wat".
Het is een kwestie van blijven oefenen. Het helpt als je in je dagelijks leven bewust stilstaat bij jouw manier van communiceren. Elke keer als je het gevoel hebt dat een gesprek niet helemaal lekker gelopen is, houd jezelf dan een spiegel voor, zonder met een vinger naar de ander te wijzen. Hoe kun jíj het een volgende keer anders en liefdevoller aanpakken?
Oefening liefdevol communiceren met je partner
Bij deze oefening neem je de tijd om een kwestie wat niet helemaal lekker loopt in jullie relatie te bespreken met elkaar. Omdat je jullie jezelf hierbij kwetsbaar openstellen, is een liefdevolle basis nodig.
Doe daarom eerst de verbindingsoefeningen die je hebt gedaan in Module 1. Of houdt elkaar vast, ga tegen elkaar aanliggen en stem je ademhaling op elkaar af. Of misschien wil je elkaar niet aanraken, maar kun je elkaar een paar minuten aankijken.
Wees lief voor elkaar en voor jezelf, en voel je zacht en liefdevol worden. Voel de subtiele verbondenheid die er is als je bewust contact maakt. Eerst contact maken en het liefdevolle bedje creëren, daarna communiceren.
Overleg welke kwestie je wilt bespreken en wie als eerste begint met praten (A) en wie luistert (B). Later zullen de rollen worden omgedraaid.
A begint met praten. B luistert. Blijf in je liefde, blijf in je rust en verval niet in verwijten.
- Vertel wat je gevoel bij de kwestie is. Als je niet
precies weet wat je voelt, kan
je altijd zeggen dat je het
vervelend vindt of dat het je
raakt. Spreek zoveel mogelijk vanuit de 'ik' vorm. Dit omdat je dan minder aanvallend overkomt en je op die manier geen verwijten maakt. Een voorbeeld: "Ik voel me verdrietig" in plaats van "Jij zorgt ervoor dat ik me verdrietig voel". Als je hier in de jij-vorm vervalt, klinkt je feedback snel als een verwijt, waardoor een ander minder goed kan luisteren naar de boodschap die je probeert over te brengen.
- Vertel wat de gevolgen hiervan zijn voor jou. Dit doe je om kenbaar te maken wat het effect van het gedrag van B of de kwestie op jou is, om de ander hiervan bewust te maken en zodat je het zelf kwijt kan.
- Check of de ander je begrepen heeft. Bijvoorbeeld door te zeggen: "Snap je dat?". Nu krijgt B de ruimte om te reageren. Probeer te tijd te nemen om te verwerken wat A gezegd heeft en te reflecteren op wat hij/zij daarvan vindt. Dit kan door even een stilte te laten vallen, of te zeggen dat je er even over na wilt denken. Als B namelijk meteen reageert op wat A zegt, betekent dat dat je niet écht geluisterd hebt.
- Vraag om concreet gedrag dat B de volgende keer kan vertonen of om een andere benadering van de kwestie. Zo kan de ander daar een volgende keer rekening mee houden.
Als A voelt dat het klaar is, neem je even een pauze. Zitten jullie allebei nog in je hart? Dan worden de rollen omgedraaid.
Besef dat dit een oefening is waarbij het -voor nu- belangrijk is om de stappen te volgen. Als je het principe begrijpt, kun je in het dagelijks leven de liefdevolle communicatie beter toepassen.
Oefening Liefdesbrief schrijven
Schrijf een liefdesbrief aan je partner. Niet een brief waarin je hem of haar de liefde verklaart, dat wisten we al, maar een brief om verder te komen in je relatie. Om meer duidelijkheid te scheppen. Hierdoor leer je communiceren (het onder woorden brengen van gedachten en gevoelens) én reflecteren (zelfanalyse).
Begroet hem of haar in liefde in de brief. Wees aardig, schep een open ruimte waarin alles er mag zijn. Wees niet belerend, ook niet bestraffend. Wees eerlijk, zeg wat je voelt. Doe dit vanuit het hart, niet vanuit het hoofd, niet vanuit de buik. Laat de pen over het papier gaan. De woorden komen...
Schrijf van je af! Schrijf wat je vervelend vindt en waarom, schrijf wat je leuk vindt en waarom, schrijf wat je onzeker maakt en waarom, schrijf wat je raakt en waarom, schrijf wat je verlangt en waarom. Maak jouw wens zo duidelijk mogelijk. Geef de ander een cadeau, zo fijn mogelijk, tastbaar of in woorden. Een liefdesbrief maakt dingen helder, zorgt voor openingen, helpt jullie verder op het pad.
Laat de brief een dag liggen. Sta je de volgende dag nog steeds 100% achter de inhoud, laat hem dan lezen...